
Dodenherdenking
Op 4 mei vindt elk jaar de Nationale Herdenking plaats.
Om 20.00 uur wordt in het hele land twee minuten stilte in acht genomen. Stilte voor de Nederlandse oorlogsslachtoffers en al diegenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen of vermoord én allen die zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties na de Tweede Wereldoorlog.
Stichting SLOEP nodigt u en jou van harte uit om in het Jaap Zeldenrijk Plantsoen, op de hoek van de Nieuw Loosdrechtsedijk en de Molenmeent, tijdens een indrukwekkende en ingetogen bijeenkomst stil te zijn en stil te staan bij die momenten welke ons herinneren aan al het verdriet dat oorlog en geweld nalaten.
Het is goed om te merken dat deze bijeenkomst ieder jaar drukker bezocht wordt en mooi te zien dat de jeugd van de Loosdrechtse scholen hun bijdrage aan deze herdenking leveren.
Bevrijders aanwezig
Op uitnodiging van de colonne van Het Gooi Bevrijd (zie elders in dit blad) komen veteranen uit de Verenigde Staten, Canada en Engeland naar Loosdrecht om mee te rijden in hun prachtige optocht. Wij zijn heel trots en ontroerd dat deze krasse helden aanwezig zijn op 4 mei bij onze herdenking.
Na afloop bent u van harte welkom in de Feesttent voor een waardevol samenzijn en een goed gesprek met dorpsgenoten in een rustige ambiance. Het kopje koffie en iets lekkers wordt u aangeboden door Peter van de Rijdt en Wim Steman. (van Andromeda en Holland Men Camp).
Fusillade Monument
De herdenking vindt plaats bij het Oorlogsmonument, het Fusillademonument, opgericht omdat nabij deze plek op 20 maart 1945 tien mensen door de bezetter zijn doodgeschoten, waaronder zes verzetsmensen uit de gemeente Ede. Deze fusillade vond plaats als represaillemaatregel voor een daar gepleegde aanslag met dodelijke afloop op een Duitse onderofficier.
Monument Jeugd Alijah
Naast het Fusillademonument ligt het ‘Monument ter nagedachtenis aan de Joodse kinderen en hun leiders van de Jeugd-Alijah Loosdrecht’ die in het verzet of in concentratiekampen omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Herdenken ook op andere plekken in Loosdrecht
In Loosdrecht worden na de herdenking bij het Oorlogsmonument op nog twee andere plaatsen bloemenstukken gelegd: In Oud-Loosdrecht bij het gedenkkruis ‘voor hem die hier viel op 5 mei 1945’ aan de Horndijk en op de Algemene Begraafplaats ‘de Rading’ in Loosdrecht wordt een bloemstuk geplaatst bij het graf van de Amerikaanse soldaat ‘Jasper Vandenbergh’, die op verzoek van zijn ouders (die beiden uit Loosdrecht afkomstig waren) hier werd begraven.
Stichting SLOEP, Loosdrecht heeft heel veel mogelijkheden. Wist u, dat SLOEP ongeveer 200 vaste vrijwilligers heeft?