4 mei 2025

dodenherdenking

Wat:                    Dodenherkenking
Datum:              zondag 4 mei 2025
Tijdstip:            19.30 - 20.30 uur

DODENHERDENKING
Op zondagavond 4 mei staan we samen stil bij al het leed dat oorlog en geweld veroorzaakt. De herdenkingsbijeenkomst vindt plaats in het Jaap Zeldenrijkplantsoen en start om 19.45uur. Het Kortenhoefs Koper Quintet verzorgt de muzikale omlijsting.

Samen laten we de stilte spreken
Om klokslag 20.00 uur, na het signaal Taptoe, houden we 2 minuten stilte. Dan herdenken we alle mensen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen of vermoord, in het Koninkrijk der Nederlanden of elders in de wereld, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Aansluitend worden er kransen gelegd bij het Oorlogsmonument en het Monument Jeugdalijah.

Praktische informatie
Het Jaap Zeldenrijkplantsoen bevindt zich bij de kruising van de Nieuw-Loosdrechtsedijk en de Molenmeent. We raden aan om lopend of met de fiets te komen. Dit omdat de toegangswegen vanaf 19.30 uur afgesloten zijn voor gemotoriseerd verkeer.

Afsluiting met koffie
Na afloop van de herdenking ben je vanaf 20.30 uur van harte welkom in de Feesttent om samen met dorpsgenoten na te praten onder het genot van een kop koffie of thee.

Over het Oorlogsmonument en het Monument Jeugdalijah
Het Oorlogsmonument, ook wel het Fusillade Monument genoemd, herdenkt de 10 mensen die op 20 maart 1945 door de bezetter op deze plek werden gefusilleerd. De namen van de gefusilleerden en van andere oorlogsslachtoffers uit Loosdrecht en omstreken staan op de 4 zijden van de zuil vermeld. Het Monument Jeugdalijah eert de nagedachtenis van 23 Joodse kinderen en hun begeleiders van de Jeugdalijah Loosdrecht.

Herdenkingen op andere locaties in Loosdrecht
Na de plechtigheid worden op 2 andere plekken in Loosdrecht bloemen gelegd door vrijwilligers van Stichting SLOEP:

  • In Oud-Loosdrecht, bij het gedenkkruis aan de Horndijk ter herinnering aan Mijndert Vlug "hem die hier viel op 5 mei 1945".
  • Op de Algemene Begraafplaats ‘De Rading’ in Nieuw-Loosdrecht, bij het graf van de Amerikaanse soldaat Jasper Vandenbergh. Hij werd hier begraven op verzoek van zijn ouders, die van oorsprong beiden uit Loosdrecht kwamen.

Sponsors Stichting SLOEP. Kijk ook op de "Sponsors" pagina. Daar zijn de logo's gelinkt naar de websites van de sponsors.

Stichting SLOEP, Loosdrecht heeft heel veel mogelijkheden. Wist u, dat SLOEP ongeveer 200 vaste vrijwilligers heeft?

Contact