4 mei 2024

dodenherdenking

Wat:                    Dodenherdenking
Datum:              Zaterdag 4 mei 2024
Tijdstip:           19.30-20.30 uur

DODENHERDENKING

Stichting S.L.O.E.P. nodigt je uit om op zaterdagavond 4 mei aanwezig te zijn bij Dodenherdenking. Samen staan we stil bij al het verdriet dat oorlog en geweld veroorzaakt. De bijeenkomst vindt plaats in het Jaap Zeldenrijk plantsoen en start om 19.30 uur. Het Kortenhoefs Koper Quintet en Isa Napjus verzorgen de muzikale omlijsting.

Samen laten we de stilte spreken
Klokslag 20.00 uur, na het signaal Taptoe, zijn we 2 minuten stil. Dat doen we voor iedereen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar dan ook ter wereld is omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Aansluitend worden er kransen gelegd bij het Oorlogsmonument en het Monument Jeugdalijah.

Praktische informatie

Het Jaap Zeldenrijk plantsoen ligt bij de kruising van de Nieuw-Loosdrechtsedijk en de Molenmeent. We adviseren je om lopend of met de fiets te komen. De toegangswegen worden rond 19.30 uur afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.

Afsluiting met koffie
Je bent na afloop (rond 20.30 uur) van harte welkom in de Feesttent voor een waardevol samenzijn met dorpsgenoten. Een kop koffie en iets lekkers worden je aangeboden door Peter van de Rijdt en Wim Steman van Andromeda eh Holland Men Camp.

Over het Oorlogsmonument en het Monument Jeugdalijah

Zowel het Oorlogsmonument als het Monument Jeugdalijah staan in het Jaap Zeldenrijk plantsoen. Het Oorlogsmonument, ook wel Fusillade Monument genoemd, is opgericht omdat de bezetter op 20 maart 1945 nabij deze plek 10 mensen fusilleerde. Het Jeugdalijah Monument is opgericht ter nagedachtenis aan 23 Joodse kinderen en hun leiders van de Jeugdalijah Loosdrecht.

Herdenken op 2 andere plekken in Loosdrecht

Na de herdenking in het Jaap Zeldenrijk plantsoen worden door vrijwilligers van de stichting SLOEP op 2 andere plaatsen bloemenstukken gelegd:

  • In Oud-Loosdrecht bij het gedenkkruis ‘voor hem die hier viel op 5 mei 1945’ aan de Horndijk.
  • Op de Algemene Begraafplaats ‘De Rading’ in Nieuw-Loosdrecht bij het graf van de Amerikaanse soldaat ‘Jasper Vandenbergh’. Hij werd hier begraven op verzoek van zijn ouders. Beiden kwamen van oorsprong uit Loosdrecht.

Sponsors Stichting SLOEP. Kijk ook op de "Sponsors" pagina. Daar zijn de logo's gelinkt naar de websites van de sponsors.

Stichting SLOEP, Loosdrecht heeft heel veel mogelijkheden. Wist u, dat SLOEP ongeveer 200 vaste vrijwilligers heeft?

Contact