4 en 5 mei 2020

IN LOOSDRECHT

Herdenken en vieren we thuis

HERDENKEN 4 mei 2020

08.00u

Vlaggen halfstok voor wie dat wil.

08.30u - 19.30u

Mogelijkheid om op eigen gelegenheid bij het monument te herdenken,
met inachtneming van 1,5 meter afstand.

19.30u - 20.30u

Het park rond het monument wordt afgesloten en is niet bereikbaar zodat vertegenwoordigers van o.a. het voormalige verzet, de joodse gemeenschap en de gemeente de gelegenheid krijgen te herdenken en bloemen te leggen.

19.45u

De kerkklokken luiden om alle Loosdrechters op te roepen buiten voor hun deur, in hun tuin of op hun balkon te gaan staan.

19.58u

Het signaal Taptoe klinkt door het dorp.

20.00u - 20.02u

Tijdens 2 minuten stilte herdenken wij thuis al diegenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen of vermoord en allen die zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties na de Tweede Wereldoorlog.

20.02u

Klinkt het Wilhelmus door de straten van Loosdrecht. Aansluitend kransleggingen.

20.30u

Park rond monument weer toegankelijk.

4 MEI HERDENKEN WIJ IN LOOSDRECHT OM 20:00 UUR THUIS, U OOK?

Hiernaast bieden wij u de mogelijkheid om op gepaste afstand tussen 08.30 en 19.30 uur het herdenkingsmonument te bezoeken.

In de afgelopen periode is het parkje om het monument geheel vernieuwd.

Tijdelijk wordt er bij het monument uitleg gegeven over de verhalen van voor en na de bevrijding en het drama wat zich daar in het voorjaar van 1945 heeft voltrokken.

Het zou een mooi gebaar zijn als u bij het monument een wens, kaarsje, bloem of tekening achterlaat.
Op deze manier laten we meer dan eens zien dat we ondanks de afstand van elkaar, ons meer verbonden voelen.

Wij vragen u wel de aanwijzingen van de aanwezige SLOEP vrijwilligers op te volgen

Dit gedenkteken was het eerste monument dat na de Tweede Wereldoorlog in Nederland werd opgericht. Nadat het gedenkteken in 1946 was gemaakt werd het eerst tentoongesteld in het Stedelijk Museum in Amsterdam. In 1947 werd het beeld geplaatst in Loosdrecht.

Tussen 19:30 uur en 20:30 is het park rond het monument afgesloten en niet bereikbaar. Vertegenwoordigers van het voormalig verzet, de Joodse gemeenschap en de gemeente houden dan een sobere herdenking met kranslegging.

Vriendelijke groet,

Stichting Sloep

Hieronder een korte video over "het verhaal achter het monument"

VIEREN 5 MEI 2020

De Nederlandse Vlag gaat in top, we trekken onze mooiste kleren aan, de stoepen worden feestelijk gekleurd met stoepkrijt, de ramen worden vrolijk beschilderd met vingerverf, tuinen worden versierd …………..

OPROEP:

Ben je of ken je een muzikant die trompet, bugel, hoorn, trombone of saxofoon speelt en wil je op 4 mei in je eigen buurt het signaal Taptoe en/of het Wilhelmus spelen geef dit dan door aan tjamke@stichtingsloep.nl of bel 06-25.23.28.54

Klik hier om bovenstaande info als PDF te openen in een nieuw venster.